Stel je leeft nog een maand, wat zou je doen?

Imagine you have one more month to live. What would you do?

Met deze vraag nodigen wij je uit om eens bij je eigen dood stil te staan. Dagelijks zien we in kranten, op televisie en sociale media, beelden van stervende of dode mensen. Zij komen in het nieuws als slachtoffers van natuurrampen en (oorlogs)geweld. Hun dood is vaak ver van ons bed. Misschien wel net zo ver als onze eigen dood. Zijn we misschien bang om het daarover te hebben? Wat zou jij doen als je nog een maand te leven hebt?

Schrijf je wens op een post-it, fotografeer en post hem op deze site zodat we erover blijven praten. Want de dood is tenslotte: doodgewoon.


Ontstaansgeschiedenis

Deze website is ontstaan naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Ik sterf, dus ik ben’ die Stroom Den Haag in november 2016 in het Atrium in het stadhuis van Den Haag presenteerde. Centraal in de tentoonstelling stond het monumentale videowerk ‘I will die’ van de Chinese kunstenaar Yang Zhenzhong. Het stadhuis was hiervoor bij uitstek geschikt: een locatie waar alle bewoners van Den Haag komen om leven en dood aan te geven. 


Post-it muur 

In de tentoonstelling stond een wand met daarop dezelfde vraag als op deze site. Heel veel mensen hebben daar inspirerende en ontroerende antwoorden met elkaar gedeeld. Deze website is het archief van de ruim 900 post-it’s uit het Atrium en tegelijk een digitale muur waar iedereen, net als in de tentoonstelling vorig jaar, zijn reactie kan achterlaten. In 2019 wordt een selectie post-it’s gebundeld tot een mooi boekje. Voor dit boekje kunt u al een voorbestelling plaatsen. 


Death Cafés 

Tijdens de tentoonstelling werden gesprekken georganiseerd rond een koffietafel. Bij deze ongedwongen bijeenkomsten praten mensen die elkaar meestal niet kennen over hun eigen ervaringen met de dood. Met zulke gesprekken helpen we elkaar meer uit ons eigen leven te halen. 

Vier het leven!

Door met elkaar te - blijven - praten over de dood vieren we het leven! We ondersteunen graag bij het maken van een fysieke post-it muur op eigen lokatie en hopen met deze website veel mensen te inspireren, om de binnengekomen post-it’s of relevante bijeenkomsten en informatie te delen. Wilt u een eigen post-it wand? Neem dan contact met ons op. U kunt ook zelf een Death Café organiseren, meer informatie hierover vindt u hier. Laat het ons weten!

Contact

Stuur ons een mail voor meer informatie.
info@nogeenmaand.nl  
Erla van der Pauw en Janneke Hendriks 


Links

Platform dood gewoon in Den Haag
Death Café Nederland
Death Café internationaalAgenda

1 oktober tot 1 november
i.h.k. van de maand van de vitaliteit

Post-it wand in Bibliotheek Nieuw Waldeck 

22 oktober
i.h.k. van manifestatie Platform dood gewoon in Den Haag

Post-it wand Centrale Bibliotheek Deze website is mogelijk gemaakt door:
Dood gewoon in Den Haag
Met steun van: Gemeente Den Haag
en Stroom Den Haag
Ontwerp: De Nieuwe Studio 
Bouw: Floris Douma 
Fotografie: Mylene Siegers, De Nieuwe Studio

Dank: Sandra Spijkerman

Een initiatief van: De Nieuwe Studio (Erla van der Pauw en Janneke Hendriks)

Voeg een foto van jouw post-it toe

1. Schrijf op een post-it wat jíj zou doen.

2. Maak er een foto van en upload hem hier.

3. Verstuur je foto, en we plaatsen hem snel op deze website.

Bedankt voor je bijdrage!

Je foto zal binnen enkele dagen op de website verschijnen.

Wil je op de hoogte blijven van dit project, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief:

Selecteer een bestand...
Versturen